تاریخچه مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان دوشنبه 11 دی 1396 بازدید: 1748 در چارچوب موافقتنامهاي كه در سال 1372 با هدف توليد و بهره برداري بهینه از آبزيان (بخصوص كيلكا ماهيان) بين شيلات ايران و برنامه عمران سازمان ملل متحد (UNDP) بامضاء رسيد، این مرکز در سال 1380 با محوریت توليد و مصرف فرآورده هاي خميري ماهي به بهره برداری رسید. با توجه به وجود پتانسیلهای تحقیقاتی مناسب، این مرکز در سال 1383 با هدف انجام تحقیقات تخصصی در زمینه فرآوری، حفظ کیفیت، تولید محصولات بارزش افزوده و تکمیل زنجیره ارزش، به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ملحق گردید و از همان زمان با عنوان مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان تحت نظارت و مديريت موسسه، نتایج حاصل از تحقیقات فرآوری آبزیان در کشور را جهت استفاده به بخش های اجرا و خصوصی ارائه نموده است. اهداف و وظایف مرکز:1. تحقيق و مطالعه به منظور شناسايي و معرفي منابع بالقوه قابل استفاده در توليد فرآوردههاي شيلاتي (مواد اوليه، مواد افزودني و ... ) 2. تحقيق و مطالعه به منظور تنوع بخشي به فرآوردههاي غذایی از آبزيان با تاكيد بر استفاده از آبزيان کم مصرف و ارزان قیمت 3. تحقیق و مطالعه جهت استفاده از تکنولوژیهای نوین عملآوری در تولید فرآوردههای شیلاتی4. تحقيق و مطالعه در زمينه ارتقای كيفيت، ارزش تغذیهای (تولید محصولات فراسودمند)، بازار پسندي (بازارهاي داخلي و خارجي) و بهبود عمر ماندگاري فرآوردههاي شيلاتي5. تحقیق و مطالعه به منظور دستيابي به روشهاي دقيق تر و سریع ارزيابي كيفيت آبزيان و فرآوردههاي شيلاتي6. تحقيق و مطالعه با هدف كاهش ضايعات و دور ريز آبزيان و استفاده از آنها در تولید فرآوردههای با ارزش افزوده بالا7. تحقيق و مطالعه در زمينه شناسايي، معرفي و تولید انواع فرآوردههاي غذايي، داروئی، آرایشی- بهداشتي و صنعتي از آبزيان 8. تحقيق و مطالعه به منظور کاهش هزينههاي توليد/ صید، افزايش ارزش افزوده و درآمد جامعه شيلاتي کشور9. بررسي و توصيف روند تغييرات و تحولات بخش صنايع شيلاتي كشور، جهان و تحقيقات وابسته. مهمترین دستاوردهای شاخص مرکز طی 10 سال اخیر در حوزه تنوع بخشی فرآورده ها و بهره برداری بهینه از منابع شیلاتی کشور:• تولید پنیر از آب شستشوی سوریمی ماهی کپور نقره ای با روش انعقاد اسیدی• توليد بستني غنی شده با پروتئين هاي تغليظ شده ماهي فيتوفاگ (FPC)• تولید فیله مرغوب کم استخوان با استفاده از قسمت های خاص ماهی کپور نقره ای• تولید کوفته ماهی در اشکال و بسته بندی های مختلف (کنسرو، کنسروهای خورشتی، با پوشش سوخاری)• توليد اسنك هاي حجيم شده ازاضافات گوشت فيله ماهي كپورنقره اي• تهیه پودر سوپ ماهی با استفاده از آبزیان ارزان قیمت جنوب کشور• تولید اشترودل (نان مغزدار) از ماهیان ارزان قیمت جنوب کشور• تولید Fish paste (خمیر ماهی آماده مصرف) از گوشت چرخ کرده ماهی کیلکا و کپور نقره ای• استفاده از فيلم های خوراكي ( سدیم آلژینات، پروتئین آب پنیر و مخلوط آنها) براي بسته بندي ماهی كيلكای سر و دم زده شکم خالی• تولید انواع فرآورده های خشک طعم دار از کیلکای دریای کاسپین• تولید کره رژیمی با استفاده از ژلاتین استخراج شده از زائدات باقیمانده از گوشت کپورماهیان پرورشی• استفاده از عصاره دانه انگور جهت جلوگیری از ایجاد لکه های سیاه در میگوی پرورشی• تهیه کلوچه ماهی (Fish Patty) با استفاده از FPC ماهی سیم ارس Abramis brama• تهیه رنگدانه طبیعی خوراکی بتاکاروتن از گونه آزولای تالاب انزلی• تولید سُس از میگوی ریز ماکروبراکیوم نیپوننس (Macrobrachium nipponense) تالاب بین المللی بندر انزلی• تولید فرآورده های خشک از میگوی ریز ماکروبراکیوم نیپوننس تالاب بین المللی بندر انزلی• تولید میکروکپسول روغن ماهی کیلکا برای مصارف غذایی و دارویی با استفاده از پپتیدهای زیست فعال ژلاتین استحصالی از زائدات فرآوری کپور نقره ای.