طرح ترویجی ارتقاء فرهنگ مصرف آبزیان با الگوسازی رستوران های شیلاتی مجری/مجریان:عیسی گلشاهی پرستو محبی درخش نام مجریان استانی:عابدین مرادخانی- فرشته خدابنده محل اجرا: استان گیلان سال اجرا:1398 همکاران : همایون حسین زاده- هادی غفاری- طیبه باشتی- دکتر دوستدار -سوسن شاهرخی- مدبیگی- قربانی- محمدرضا عدالت سروستانی -سید حسین میران، قربان زارع گشتی، سید حسن جلیلی، افشین فهیم، معصومه رهنما ، مینا سیف زاده ، مینا احمدی ، فاطمه نوغانی ، صغری کمالی و اسماعیل صفری محل اجرا: مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان شنبه 20 شهریور 1400 (در دست اجرا) (489) (0) (پروژه های در دست اجراء) تغذیه سالم یکی از ابعاد سبک زندگی سالم و یکی ازتعیین کننده های اجتماعی مهم سلامت است .گروهی ازمواد غذایی که تاثیر مهمی در سلامت انسان و پیشگیری ازبیماری ها دارند،ماهی ها و بطور کلی آبزیان میباشند. در دهه های اخیر نیزبا توجه به رشد روز افزون جمعیت و وجود سوئ تغذیه در بسیاری ازنقاط دنیا ،آبزیان می توانند در مقام تامین نیازهای تغذیه ای مردم ازجایگاه ویژه ای برخوردار باشند.سازمان جهانی بهداشت یکی از عوامل موثر در پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی،سکته مغزی و مرگ ناگهانی را مصرف حداقل 2 بار در هفته ماهی توسط کلیه ی افراد ذکر کرده است که این موضوع به روغن موجود در ماهی امگا 3 نسبت داده می شود.سرانه مصرف ماهي در كشور در سال 1397، 12.1 كيلوگرم بوده كه اين ميزان مصرف در مقايسه با جهان و حتى كشورهاى آسيايى، بسيار پايين میباشد طبق مطالعات انجام شده، طعم نامطلوب، قیمت بالا و عدم آگاهی شایعترین موانع مصرف ماهی در ایران گزارش شده است. همچنین جنس، سن و فرهنگ عادات غذایی شایعترین عوامل موثر بر مصرف ماهی میباشند.تقاضای پایین مصرف آبزیان در کشور به علل مختلفی همچون عدم آشنایی با فرآوری و عمل آوری ماهی و سایر آبزیان و نحوه آمادهسازی آبزیان جهت پخت و عرضه می باشد. در این طرح تلاش می گردد با ارائه دستورالعملهای آمادهسازی آبزیان و برگزاری دوره های طبخ آبزیان نسبت به بهبود طبخ و عرضه مناسب آبزیان در رستورانهای منتخب اقدام گردد. این طرح در شهرهای استان گیلان در سطح 20 رستوران اجراء میگردد.شهر رشت از لحاظ تنوع غذایی نسبت به سایر شهر های کشور از وضعیت مناسبی برخوردار است بطوریکه تنها شهر ایران است که در سال 2015 به شبکه شهر های خلاق خوراک شناسی یونسکو پیوسته است. بندرانزلی هم اولین و بزرگترین بندر سواحل جنوبی دریای خزرمی باشد که اولین مرکز شیلاتی در این شهر تاسیس شده است. با وجود پتانسیل های قوی در استان گیلان شهر رشت بعنوان شهر غذاهای ایرانی و شهر بندر انزلی بعنوان قدیمی ترین شهر شیلاتی ایران می توان از پتاسیل موجود جهت افزایش مصرف سرانه آبزیان و گردشگری غذا در این منطقه کمک جست و گردشگری غذایی میتواند به منافع اقتصادی فراوانی منجر شود و بسیاری آن را ابزاری برای توسعه منطقه قلمداد کردند. که می تواند به تحرک اقتصادی یاری رساند و از مشاغل موجود حفاظت نماید و همچنین باعث اشتغال گردد که پیش بینی میشود در یک رستوران منتخب که حدودا روزانه 1000 پرس غذا سرو میشود تعداد 100 پرس به غذاهای دریایی اختصاص دارد که پس از اجرایی شدن این طرح با منوی جدید به 400 پرس افزایش می یابد. با توجه به لزوم مصرف غذای سالم دریایی در کشور، بهبود عرضه با کیفیت غذای دریایی در رستورانهای استان گیلان، افزایش سرانه مصرف آبزیان در کشور و نیز با توجه به اهمیت موقعیت استان گیلان بعنوان یکی از قطبهای تولید آبزیان و گردشگری در کشور برنامه ریزی جهت اجرای طرح الگو سازی رستورانهای شیلاتی استان گیلان از اولویت ویژه ای برخوردار بوده است.