توسعه دانش فنی تهیه رنگدانه طبیعی خوراکی بتاکاروتن از گونه آزولا مجری: مینا سیف زاده بخش تخصصی: فرآوری سال اجراء: 1393 همکاران: یزدان مرادی، علی اصغر خانی پور، جواد دقیق روحی، قربان زارع گشتی، تورج رئوفی، معصومه رهنما، فرشته خدابنده، فریدون رفیع پور، مجتبی زارعی پنج شنبه 18 شهریور 1400 (اجرا شده) (450) (0) (پروژه های خاتمه یافته) این پروژه با هدف تعیین وزن ماده خشک در یک کیلوگرم گونه وحشی آزولای تالاب انزلی، تعیین میزان کمی و کیفی رنگدانه های طبیعی گونه وحشی آزولای تالاب انزلی، تعیین مقادیر و درصد خلوص رنگدانه بتاکاروتن از آزولا تالاب انزلی، مقایسه با نوع طبیعی و بررسی ارزش اقتصادی رنگدانه های تهیه شده از آزولا انجام شد. برای اجرای این پروژه هشت تیمار در نظر گرفته شد. تیمارها شامل آزولای تالاب انزلی در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان هستند. تیمارها به دو روش حلال های آلی و هیدرولیز قلیایی عمل آوری شدند. تیمارها به مدت یکسال در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند. کیفیت تیمارها با استفاده از آزمایشات شیمیایی شامل آزکمایشات تعیین راندمان تولید وزن ماده خشک آزولا در یک کیلوگرم، بررسی کمی و کیفی ماده های رنگی وزن ماده خشک، روش رنگ سنجی، تعیین میزان و درصد خلوص ماده رنگی بتاکاروتن، بررسی ترکیبات بتاکارتن طبیعی با روش اسپکتروفتومتری، بررسی حلالیت بتاکاروتن طبیعی و تعیین مدت زمان ماندگاری بتاکاروتن طبیعی در نقطه صفر و بعد از زمان یکسال به روش استاندارد ملی ایران بررسی شد. با توجه به وجود تفاوت معنی دار بین مقدار بتا کاروتن استخراج شده به روش های هیدرولیز قلیایی و حلال آلی، و عدم وجود تفاوت معنی دار بین خلوص، حلالیت و آزمایشات شیمایی بتا کاروتن استخراج شده به روش هیدرولیز قلیایی در مقایسه با شاهد، وجود تفاوت معنی دار بین مقدار بتاکاروتن استخراج شده از آزولای تالاب انزلی در فصل بهار در مقایسه با سایر فصول سال و کاهش رشد گیاهان در فصول پائیز و زمستان آزولای فصل بهار تالاب انزلی و روش هیدرولیز قلیایی برای استخراج بتا کاروتن از آزولای تالاب انزلی پیشنهاد می شود.