سموم کشاورزي ارگانوکلره و ارگانوفسفره به علت خاصیت تجمع پذیري، سرطان زایی و تأثیر این سموم بر سیستم عصبی ماهیان و انسان، داراي اهمیت زیادي هستند هدف از اجرای این تحقیق بررسی باقی مانده سموم ارگانوکلره و فسفره در پنج گونه از ماهیان اقتصادی تالاب انزلی(اسبله، اردک ماهی، لای ماهی، کپورماهی، کاراس) با نام های علمی(caressers auratusgibelio,Silurus glanis,Esox Lucius,Tinca tinca,cyprinuscarpio)، می باشد. در این بررسی سه ایستگاه در حوضه تالاب انزلی (غرب،مرکزی،شرق) انتخاب گردید، در هر ایستگاه تعداد پنج عدد از پنج گونه ماهی بادو تکرار نمونه برداری و سپس بر اساس گونه و مکان صید تفکیک و کد گذاری شده است. در کل 150 وضعیت مورد ارزیابی قرارگرفته شد. پس از گوشت گیری نمونه هادر کیسه های استریل پلی اتیلنی بسته بندی و در یخدان ، بلافاصله به آزمایشگاه انتقال یافته و در دمای 20- تا 18- درجه نگهداری شدند. برای اندازه گیری میزان تجمع سموم ارگانوکلره در بافت گوشت ماهی دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکار ساز الکترون کپچر سموم و ارگانوفسفره با کروماتوگرافی گازی GC/MS اندازه گیری شد. بیشترین غلظت سموم مریوط به دیازینون ،مالاتیون، اتیون با غلظت هایی به ترتیب ppb20.15 ،20.15، 20.25می باشد.
بيشترين ميزان تجمع سموم در اردك ماهي و كم ترين مقدار، در كپور ماهي بود.كه از ساير سموم مورد مطالعه در اين تحقيق بيشتر است. بين ميزان سموم ديازينون، اتيون، آلدرين ددت در عضله ماهيان مورد مطالعه در ايستگاه هاي مختلف تفاوت معني داري مشاهده نشد(P<0.05). نتايج نشان داد كه به دليل كم تر از حد مجاز بودن اين سموم، با توجه به استاندارد هاي تعيين شده از سوي WHO خطري مصرف كنندگان را تهديد نمي كند.