برگزاری روز مزرعه با عنوان " دستورالعملهای ایمنی، بهداشتی و هندلینگ ماهیان خاویاری " به گزارش روابط عمومی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، یکشنبه مورخ 14بهمن 1403 روز مزرعه با عنوان " دستورالعملهای ایمنی، بهداشتی و هندلینگ ماهیان خاویاری " در دو بخش تئوری و عملی با همکاری مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، شرکت پرورش ماهیان خاویاری مروارید قرق تالش و مدیریت شیلات شهرستان تالش با حضور "مدیران، کارشناسان شیلاتی، پرورش دهندگان و بهره برداران" در محل شرکت پرورش ماهیان خاویاری مروارید قرق تالش برگزار گردید. 1403/11/20 (113) (0) برگزاری روز مزرعه با عنوان " دستورالعملهای ایمنی، بهداشتی و هندلینگ ماهیان خاویاری " به گزارش روابط عمومی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، یکشنبه مورخ 14بهمن 1403 روز مزرعه با عنوان " دستورالعملهای ایمنی، بهداشتی و هندلینگ ماهیان خاویاری " در دو بخش تئوری و عملی با همکاری مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، شرکت پرورش ماهیان خاویاری مروارید قرق تالش و مدیریت شیلات شهرستان تالش با حضور "مدیران، کارشناسان شیلاتی، پرورش دهندگان و بهره برداران" در محل شرکت پرورش ماهیان خاویاری مروارید قرق تالش برگزار گردید. در بخش تئوری روز مزرعه محورهای "معرفی ماهیان خاویاری پرورشی، هندلینگ ماهیان خاویاری، رعایت اصول بهداشتی و حصب در فرآوری ماهیان خاویاری، استفاده از ضایعات و زائدات حاصل از فرآوری ماهیان خاویاری در صنایع شیلاتی" به ترتیب توسط سه نفر از محققین و اعضای هیئت علمی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، صغری کمالی، فاطمه نوغانی، ذبیح اله بهمنی و مینا سیف زاده تدریس شد. بخشی از مباحث ارائه شده توسط مدرسین به شرح ذیل می باشد: ماهی تازه صید شده بسیار مستعد فساد بوده و عمر ماندگاری ماهی با میزان رشد میکرو ارگانیسمهای بدن آن در ارتباط میباشد. جابجایی و حمل و نقل سریع، رعایت بهداشت در طول فرآیند، سردسازی به همراه رعایت بهداشت از عوامل موثر در حفظ کیفیت ماهی است. از طرفی تقاضا برای ماهی با کیفیت بسیار افزایش یافته و این بر مسئولیت کارشناسان مربوطه برای عرضه ماهی با کیفیت میافزاید. بنابراین داشتن یک هندلینگ مناسب جهت سردسازی و حفظ کیفیت ضروری است. هنگام عمل آوری ماهیان خاویاری بخش های مختلفی از زائدات مانند سر، پوست، امعاء و احشاء، باله، دم و ... بدست می آید. این بخش ها سرشار از ترکیبات فراسودمند هستند که دارای مزایای سلامتی- دارویی قابل توجهی هستند. استفاده از زائدات آبزیان به عنوان ماده اولیه برای تهیه محصولات با ارزش افزوده مانند سُس، کلاژن، ژلاتین، پروتئین هیدرولیز شده، روغن، چرم، پودر غضروف، کندروئیتین سولفات و سیلاژ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و منجر به بازیافت زائدات، راندمان بالاتر تولید، پایداری صنعت شیلات و جلوگیری از مشکلات زیست محیطی می گردد که هر یک از این ترکیبات در صنایع مختلف مانند غذایی، دارویی و پزشکی کاربرد دارند. در ادامه در رابطه با اصول HACCP در کارخانههای فرآوری تاس ماهیان مطالبی از قبیل الزامات، پیش نیازهای اجرای استاندارد HACCP و تشریح مراحل 12 گانه راه اندازی این استاندارد در سالن فرآوری تاس ماهیان، توضیحات لازم داده شد. همچنین بخش عملی روز مزرعه با هدف آشنایی با هندلینگ ماهیان خاویاری، نحوه خونگیری و بیهوش کردن بویژه روش نخایی بعنوان یک روش پیشرفته (IkiJime) اجرا شد. در پایان کارگاه به سوالات مطرح شده توسط مدرسین پاسخ داده شد.