ارائه دو عنوان سخنرانی علمی به مناسبت بزرگداشت هفته پژوهش به گزارش روابط عمومی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، چهارشنبه مورخ 28 آذر ماه 1403 دو عنوان سخنرانی علمی به مناسبت گرامیداشت هفته پژوهش بصورت وبیناری برگزار شد. 1403/9/28 (28) (0) ارائه دو عنوان سخنرانی علمی به مناسبت بزرگداشت هفته پژوهش به گزارش روابط عمومی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، چهارشنبه مورخ 28 آذر ماه 1403 دو عنوان سخنرانی علمی به مناسبت گرامیداشت هفته پژوهش بصورت وبیناری برگزار شد. سخنرانی نخست با عنوان " تولید پلاستیک زیست تخریب پذیر از جلبک" توسط مینا احمدی محقق این مرکز ارائه شد. وی گفت: به دلیل رشد سریع جمعیت، تولید پلاستیک افزایش یافته است. پلاستیکهای بر پایه کربن از نفت، گاز طبیعی، زغال سنگ تولید می شوند. این پلیمرهای فسیلی به طور طبیعی تخریب نمیشوند و اثرات منفی بر محیط زیست دارند. پلاستیکزیستی به پلاستیکهایی گفته میشود که از زیست توده یا منابع تجدیدپذیر پلیمرهای طبیعی با منشا گیاهی، حیوانی یا میکروبی و جلبک ها تولید و عملکردی مشابه پلاستیکهای معمولی دارند و در طبیعت به راحتی تجزیه میشوند. تولید بیوپلاستیک از ریزجلبک ها فرصت جدیدی برای جایگزینی با پلاستیک های برپایه فسیل و کاهش آلودگی پلاستیکی است. ریزجلبک ها به عنوان یک منبع پایدار برای تولید پلیمرهای زیستی از طریق کشت یا برداشت طبیعی عمل میکنند. پلاستیک های مشتق شده از ریزجلبک ها مقرون به صرفه، قابل بازیافت، زیست سازگار بوده و محصول جانبی سمی تولید نمی کنند. ایشان سپس در ادامه به توضیح انواع، کاربرد و مزایا و معایب پلاستیک های زیستی، تولید پلاستیکهای زیستی از زیست توده جلبک، مهمترین بیوپلیمرهای تولید شده از زیستتوده جلبکی در تولید پلاستیکهای زیستی، سه روش تولید و جداسازی بیوپلیمر از زیستتوده جلبکی، مهندسی ژنتیک برای بهبود و افزایش تولید متابولیت های جلبکی و سیانوباکتری های مورد استفاده در تولید بیوپلاستی پرداخت. همچنین سخنرانی دوم توسط فاطمه نوغانی محقق مرکز با عنوان " کاربرد بسته بندی های هوشمند دارای نشانگر تازگی در فرآورده های دریایی" ارائه شد. ایشان ضمن اشاره به انواع فساد در ماهی، شاخص های موثر بر فساد، فناوری بسته بندی هوشمند، انواع نشانگرها، در مورد پژوهش انجام شده با هدف استفاده از عصاره گیاه پنیرک (Malva sylvestris) به عنوان شناساگر در فیلم تولید شده از ماتریکس پایه نشاسته ذرت/ صمغ کتیرا با استفاده از روش قالبریزی جهت نظارت بر تازگی فیله ماهی تیلاپیا طی نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس توضیح داد. وی افزود: در مطالعه انجام شده، مشاهده شد رنگ فیلمهای نشاسته ذرت/ صمغ کتیرا حاوی 0/5 و 1/0 درصد آنتوسیانین گیاه پنیرک همزمان با کاهش کیفیت و تازگی فیله ماهی تیلاپیا نیل، پس از 12 روز نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس، به ترتیب از صورتی به سبز و خاکستری تغییر یافت. نتایج نشان داد که فیلم نشاسته ذرت/صمغ کتیرا حساس به pH حاوی 0/5 و 1/0 درصد آنتوسیانین گیاه پنیرک میتواند به عنوان یک شاخص رنگسنجی در بسته بندی هوشمند فیله تیلاپیا نیل استفاده شود. در پایان به سوالات مطرح شده، توسط سخنرانان پاسخ داده شد.