به گزارش روابط عمومی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، دوره آموزشی تحت عنوان اهمیت استفاده از ضایعات دور ریز آبزیان در تولید فرآورده های با ارزش افزوده" توسط مهندس افشین فهیم، صبح روز چهارشنبه مورخ 15/4/ 1401، ساعت 10 الی 12، در سالن اجتماعات پارک علم و فناوری استان گیلان ارائه گردید.
مهندس فهیم در بخشی هایی از ارائه خود اشاره نمود: ضایعات و محصولات جانبی مواد غذایی دریایی در حال حاضر بعنوان یک معضل جدی و خطرناک زیست محیطی محسوب می شوند. بنابراین نیاز به مدیریت صحیح و مناسب دارند. تخمین زده می شود حدود 40 درصد محصولات ماهی برای مصرف انسان مورد استفاده قرار می گیرد و 60 درصد محصولات حاصل از آبزیان به عنوان ضایعات می باشند که عمدتاً شامل سر، پوست، باله، استخوان و امعاء و احشاء است. امعاء و احشاء ماهی تقریباً 22 % وزن آبزی را تشکیل می دهند و منبع غنی از پروتئازهای گوارشی و در عین حال بسیار فسادپذیر می باشند. چنانچه این ترکیبات مورد استفاده قرار نگیرند باید به عنوان ضایعات یا مواد فرعی با ارزش پایین دور ریخته شوند، چرا که این ترکیبات خود تولید ضایعات اضافی دیگر و مشکلات بعدی را سبب می شوند. ضایعات آبزیان غنی از روغنهای بالقوه ارزشمند، مواد معدنی، آنزیمها رنگدانه ها، طعم ها و غیره می باشند که بسیاری از مواد جایگزین را در برنامه های غذایی، دارویی، کشاورزی، آبزی پروری و صنعتی دارند. علاوه بر تولید مواد غذایی مورد نیاز آبزیان و تولید روغن، به صورت بالقوه در تولید سیلاژ، کود، غذای حیوانات خانگی، پروتئین ماهی هیدرولیز شده وکنسانتره پروتئین ماهی نقش دارند. استفاده های غیر خوراکی آنها عبارتند از: تولید کیتین و کیتوزان رنگدانه کاروتنوئید، استخراج آنزیم، تهیه چرم، چسب، دارو، لوازم آرایشی، مواد شیمیایی باارزش، کلاژن، ژلاتین و مروارید. در این راستا پروژ ه ای با عنوان" استفاده از ضایعات ماهی در تولید فرآورده های با ارزش افزوده (غذای حیوانات خانگی)" انجام شد. این طرح با توجه به آنکه در تهیه آن از ضایعات ماهی و سایر آبزیان استفاده شده، از جمله طرح هایی است که دارای نوآوری می باشد به این علت که در داخل کشور تاکنون از ضایعات آبزیان در تهیه غذای حیوان خانگی استفاده نشده است و علاوه بر آن ضایعات ماهی و آبزیان به دلیل داشتن میزان پروتئین و اسیدهای آمینه بالا و همچنین میزان زیاد روی و سلنیوم که برای رشد و تکامل حیوان مناسبند، نقش به سزایی در تغذیه حیوان خانگی داشته و به دلیل ذخایر بالای اسیدهای چرب امگا 3 به نسبت گوشت قرمز دارای مزیت و برتری می باشد.