به گزارش روابط عمومی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، سومین وبینار آموزشی از سری وبینارهای برنامه ریزی شده درهفته پژوهش روز دوشنبه مورخ 29 آذر 1400، توسط دکتر مهدی آل بو فتیله برگزار شد.
سومین وبینار، تحت عنوان " فوکوئیدان، پلی ساکارید زیست فعال جلبک های قهوه ای و کاربرد آن در غذاهای فراسودمند" توسط دکتر مهدی آل بو فتیله برگزار گردید. ماکروجلبک ها حاوی پلی ساکاریدها، پروتئین ها، چربی ها و همچنین ترکیبات آلکالوئیدی، فلاونوئیدی، ترپنوئیدی، رنگدانه ای، گلیکوزیدی و غیره می باشند. از بین این ترکیبات، پلی ساکاریدهای سولفاته در سال های اخیر به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، در کانون توجه محققین قرار گرفته و تحقیقات بسیار زیادی در زمینه استخراج، ارزیابی و کاربرد آنها در حال انجام می باشد. پلی ساکاریدهای سولفاته ماکروجلبک های قهوه ای، تحت عنوان فوکوئیدان نامگذاری می شوند. علاوه بر جلبک های قهوه ای، فوکوئیدان می تواند از خیار دریایی نیز استخراج گردد. ترکیب مونوساکاریدی فوکوئیدان شامل مونوساکاریدهای فوکوز (بعنوان واحد اصلی)، مانوز، زایلوز، آرابینوز، گالاکتوز و گلوکز می باشد. فوکوئیدان دارای ویژگی های متعدد زیست فعالی و امولسیون کنندگی می باشد. براساس این ویژگی ها، فوکوئیدان پتانسیل بالائی جهت استفاده در فرمولاسیون محصولات غذایی، داروئی و مکمل ها بعنوان جزء عملگرا دارد. در حال حاضر کپسول های فوکوئیدان و نوعی نوشیدنی حاوی فوکوئیدان در بازار موجود بوده و تحقیقات در زمینه تهیه غذاهای فراسودمند حاوی این ترکیب در حال انجام می باشد.
در ادامه دکتر آل بوفتیله فعالیت های پژوهشی خود در زمینه استخراج فوکوئیدان به روش های مختلف (آب داغ، آنزیمی، فراصوت، آب زیربحرانی، مایکروویو، فراصوت-مایکروویو، آنزیمی-فراصوت) و ارزیابی ویژگی های شیمیایی (محتوی کربوهیدرات، سولفات، یورونیک اسید، پروتئین)، ساختاری، مولکولی، ریخت شناسی، زیست فعالی (ضداکسایشی در سطوح شیمیایی و سلولی، ضدباکتریایی، ضدسرطانی، ضدویروسی و تنظیم کنندگی سیستم ایمنی) و امولسیون کنندگی آن را به تفصیل ارائه دادند.