سخنرانی علمی روز دوشنبه مورخ 10 6 93 سخنرانی علمی تحت عنوان مواد دیواره ای در تولید میکروکپسول های غذایی توسط دکتر سید حسن جلیلی عضو هیئت علمی مرکز ارائه گردید 1393/11/28 (836) (0) سخنرانی علمی در این سمینار به خواص میکروکپسولها اشاره شد و اینکه میکروکپسولها قادرند قابلیت دسترسی زیستی مواد با خاصیت لیپوفیلیک بالای انکپسوله شده درونی خود را تا حد قابل ملاحظه ای افزایش دهند. پایداری ذرات و قطرات را در مقابل بهم پیوستن و جداشدن جاذبه ای بالا برده و از این طریق عمر ماندگاری محصولات تجاری را افزایش دهند. همین اختصاصات موجب گردیده تا امروزه تلاش های زیادی جهت استفاده از میکرونانوامولسیون ها در صنایع غذایی و دارویی جهت انکپسوله کردن، محافظت و رسانیدن ترکیبات چربی دوست عملگرا، مانند طعم دهنده ها، ویتامین ها، نگهدارنده ها، غذاداروها و داروهای محلول در چربی صورت گرفته و محصولات Hi-Tech با ارزش افزوده بسیار بالا تولید و روانه بازار گردد. جلیلی ادامه داد، میکروانکپسوله کردن فرایندی است که به وسیله آن قطرات و یا ذرات بسیار کوچک مواد مایع یا جامد با یک فیلم (دیواره) پیوسته پلیمری احاطه و یا پوشش داده می شود.محصولی که با این فرایند بدست می آید ریز ذره (Micro particle) یا میکروکپسول نامیده می شود.مهمترین مزایای میکروانکپسوله کردن: - محافظت از ماده موثر هسته و کاهش واکنش پذیری آن با محیط بیرون (افزایش پایداری)- فراهم نمودن امکان تبدیل مایع به جامد (پودرهای با کیفیت مطلوب)- کاهش فعالیت آبی- افزایش حلالیت- پوشش بو و طعم (masking)- سازگاری با انواع ماتریکس مواد غذایی (تولید غذاهای عملگر)- افزایش قابلیت دسترسی زیستی (Bioavailability)- تسهیل حمل و نقل و نگهداری آنها اشاره کرد.ماده دیواره ای ایده آل بایستی دارای ویژگیهای زیر باشد:• خواص رئولوژیک خوب در غلظتهای بالا و سهولت کار کردن حین فرآیند• توانایی پخش نمودن یا امولسیون کردن ماده فعال و تثبیت امولسیون تولید شده• عدم واکنش با ماده فعال حین فرایند و طی نگهداری طولانی مدت• قابلیت درزبندی و نگهداری ماده فعال در ساختمان خود طی فرآیند و نگهداری بعدی• آزادسازی کامل حلال یا سایر مواد مورد استفاده حین فرآیند انکپسوله کردن• توانایی فراهم نمودن حداکثر محافظت ماده فعال در برابر شرایط محیطی (اکسیژن، نور، حرارت، رطوبت و ...)• انحلال پذیری در حلال های قابل قبول در صنایع غذایی (مانند: آب، اتانول و ..)• عدم واکنش شیمیایی با مواد واکنش دهنده• توانایی دستیابی به خواص حلالیت مطلوب و قابل قبول کپسول و خاصیت آزادسازی ترکیب فعال• مقرون به صرفه بودن ترکیبات با درجه خوراکی (food grade)در پایان نیز خواص و ویژگیهای مالتودکسترین و صمغ عربی به عنوان مواد دیواره ای میکروکپسول های غذایی را تشریح نمود.